Sunday, April 18, 2010

tepung talam pandan

gambar dan resepi diambil dari
KUEH TALAM PANDAN
Bahan Lapisan Bawah
1 caw tepung beras
1 s/b tepung jagung
1/2 cawan gula
2 cawan santan cair
1 cawan jus pandan & pewarna hijau
Cara
1. Gaul semua bahan, masukkan dalam periuk dan kacau sebentar saja atas api.
2. Masukkan dalam loyang 8 x 8 inci yg telah lapikkan pelastik.
3. Kukus sehingga masak [20 minit].
Bahan Lapisan Atas
1 cawan tepung beras 3 cawan santan pekat + sket garam
Cara
1. Gaul semua bahan dan tapiskan.
2. Masakkan sikit atas api. Kacau rata sekejap saja.
3. Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu.
4. Tuangkan perlahan2 keatas lapisan bawah.
5. Kukus sehingga masak [20 minit].
6. Sejukkan betul-betul baru dipotong.

teringin nak makan tepung talam pandan buatan sendiri.
tapi agak kemalasan nak membuatnya.
tunggu mak balik sini....:)

No comments:

Post a Comment