Tuesday, November 23, 2010

mi bandung


tengahari tadi kaklong request mi bandung. pah masakkan. nino buat ape? nino sakit kepala makan panadol zzzz.

resepi mi bandung

rebus daging. air rebusan simpan utk dibuat kuah.

tumis bwg merah bwg putih hingga garing
masuk cili kering yg telah diblend
biar cili hingga pecah minyak
masukkan stok air rebusan dan daging
bubuh garam dan bahan perasa*sekiranya perlu
dah mendidih masukkan cili sos (cili sos bubuh lebih), bawang goreng, sayur sawi dan udang
tuang kuah ke atas mi yang sudah dicelur
hiaskan dengan daun sup/bawang dan bawang goreng


sangat mabeles ditambah dengan cili jeruk. kredit to kaklong sebab buat cili jeruk yang sangat meletops.


sebaik mi bandung masak pakcik cendol lalu. baby dah terlompat-lompat nak cendol. berebut-rebut dengan kaklong. hurm indahnya saat ini. kalaulah ada DIA......

petang baby lapar nasi. so baby masak nasi sendiri. pandai dah baby masak nasi. pah masak kari kepala ikan merah. gambar tak sempat nak snapo sebab masing-masing dah kelaparan.

bb : nino suap baby makan.baby lapar lah

tengah suap baby makan kaklong kat tepi dah tersenyum-senyum ngendeng-ngendeng.

nino : nak ke

klg : nak...tapi tak nak ikan. kaklong tak suka ikan merah. kaklong nak kuah je

nino :abeh tu kuahnyakan dari ikan merah

klg :kuah tak pe

nino : pulak dah.....

makan sampai 2 kali tambah. kali ni banyak suap mulut baby and kaklong...nino tak sempat nak suap mulut sendiri...boleh caye ke?

6 comments:

  1. odah buat mee bandung guna perencah Adami aje. Ngelat..

    ReplyDelete
  2. teringin lak nak masak mee bandung camni. Mcm best je.. tambah2 pekena dgn cendol tu. Nyaman!!

    ReplyDelete
  3. odah,
    akak x pernah guna perencah adabi mi bandung tapi kwan ckp sedap...1 hari nak gak try.

    dhill,
    ni lah resepi mi bandung yg paling mudah. cubalah gerenti sedap.

    ReplyDelete
  4. dhill,
    sos cili tu kena bubuh lebih supaya kuah nampak pekat dan likat.

    ReplyDelete
  5. alamak kak sedapnya mee bandung tu..mm yummeh

    ReplyDelete
  6. ed,
    memang sedappppp. resepinya simple je.

    ReplyDelete