Saturday, November 13, 2010

Pah - hospital ipoh day 3 (19/09/10)

muka masih bengkak

mata kiri

mata kanan


tangan kirikaki kiri
beginilah keadaan mak pada hari ketiga. tak banyak yang berubah dari hari pertama. cuma berada di spinal unit care layanan doktor pakar, doktor biasa, staf nurse dan nurse2 sangat tip-top.

tiap-tiap 2 jam 3 jam sekali doktor biasa datang. nurse kat sini semua baik-baik. walaupun patients ramai dan kritikal tapi tetap memberikan senyuman yang paling manis dan bercakap dengan menggunakan bahasa yang paling lembut.

ada sorang doktor tengok aku tak balik-balik so dia tanya...

rumah awak jauh ke?

tak saya duduk batu gajah dekat je.

oh...awak sorang je tunggu tak de saudara perempuan ke?

dua adik perempuan saya dah meninggal.

oh. bukan apa...saya tengok muka awak sembab. kaki awak bengkak. awak nampak letih sangat. baik awak balik berehat. aku senyum kat doktor dan cakap tak pe doktor saya masih boleh bertahan. doktor senyum.

nurse datang injek mak dan cakap makcik tidor...baik akak berehat...pegi la surau sekejap.

boleh ke tido kat surau? ala sekejap je kot. boleh tu. kak kaki kak bengkak sangat ni.

aku tengok kaki...memang bengkak pun. dah rasa berat sangat. nurse cakap...akak nanti akak gi check doktor selalunya kaki bengkak itu petanda ada penyakit kak.

aku terdiam.......dan jawab ok. aku tengok mak lena sangat so aku cakap kat nurse akak turun surau kejap. nurse jawab tak pe kak kami ada, jangan risau. lega aku dengar.
takut jugak nak tido kat surau sebab dah banyak cerita aku dengar nanti cleaner marah orang yang tido kat surau. dalam hati cakap tak pe kot kejap je dalam sejam. pastu ada staff hospital masuk solat duha...aku tanya boleh ke tumpang tido kejap pun jadi la. tak pe jawabnya..tidor la. takut pulak nanti kena marah. ala yang suka marah-marah tu cleaner. dia guna nama doktor nama staf nurse takutkan orang yang tido kat sini.
dalam takut tu terlelap jugak. tak sampai 45 minit pun terjaga dan rasa segar sikit. naik atas rupanya doktor pakar nak jumpa.

1 comment: