Monday, July 27, 2015

Menu #1 - Mi Kari Nyonya

Hari ni ada tempahan mi kari nyonya. Mi kari kesukaan ramai. Kuah mi kari yang tak pekat tak cair..sederhana memikat hati ramai orang. Lima tahun lepas aku jumpa resepi ni kat google. Tak ingat kat blog sape..resepi lain sikit dari mi kari biasa, aku cuba dan masyaallah sedapnya.

Ok cekidaut bahan-bahannya.

Mi kari nyonya

Tumbuk:
5 biji bawang putih
2 biji buah keras
Sedikit belacan

Ketuk:
2 batang serai
1 inci lengkuas

Bancuh:
5 sudu besar rempah daging babas
2 sudu cili giling (kalau suka)

Hiris:
2 batang bunga kantan

Bahan lain
daun kari
3 keping dada ayam potong dadu atau
Rangka ayam pun boleh
1 peket fishball
1 peket taupok (tahu goreng)
2 cawan pati santan

1 paket mi kuning
Tauge
Daun sup daun bawang
Bawang goreng
Cili merah hiris nipis
Limau kasturi

Cara:
1) tumis bahan tumbuk hingga kuning
2) masuk bahan ketuk dan daun kari
3) masuk bahan bancuh biar hingga pecah minyak baru masuk bunga kantan yg dihiris halus
4) masuk ayam atau rangka ayam. Biar hingga ayam kecut masuk air hingga mendidih baru masuk santan.
5) kemudian masuk fishball taupok biar seketika hingga betul-betul mendidih
6) masukkan garam, gula dan sikit bawang goreng. Sesuaikan rasa dah ok tutup api.

* kalau suka boleh masukkan air asam jawa. Saya tak masuk sebab ada limau kasturi masa hidang nanti.

* sukatan air kena pandai adjust sendiri. Jangan terlalu pekat atau cair..biar kuahnya sederhana pekat.

Celur mi dan tauge dan boleh dihidangkan.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment