Saturday, July 25, 2015

Tips buat open house raya

Menu untuk jamuan hari raya kena ada bintang. Kalau orang dulu-dulu kata kepala meja. Maksudnya bila tetamu datang ke meja bufet rase wow!

1) Menu kena ada menu berat contoh jenis-jenis nasi..

nasi ayam, nasi tomato, nasi minyak, nasi lemak dan kalau nak over sikit buat la nasi beriani atau nasi arab.  Yang ni lah aku maksudkan bintang tadi.

Gu nasi di atas pun buat lain sikit..takyah le aym masak merahhhhh jemu kot. Buat aym vanggey ke..menu lain sikit.

Kalau nasi ayam tu buat le ayam berempah ke also ngam dgn ayam vanggey. Nanti aku bagi resepi ayam vanggey.

Kalau nasi tomato, minyak, beriani or arab ngam lagi kalau ada acar jelatah. Yg ni optional.

Nasi lemak..buatlah sambal sotong kering, ikan bilis goreng, telur rebus dah. Tak yah timun bagai bukan makan pun. Bazir je. Tapi kalau suka up to u.

2) tak lengkap kalau takde lemang atau ketupat dan rendang. Kalau takde lemang nasi impit kuah kacang pun okay.


3) menu lain berkuah macam laksa atau mi kari atau lontong. Bagi aku tak menarik kalau takde menu berkuah. Menu berkuah ni macam 2nd star.

nak jimat bajet laksa. Laksa kos bahannya murah, senang buat dan menu pilihan rakyat malaysia. Perut kenyang macam mane sekali pun tengok laksa mesti terlioq wa habaq ang.

Ada bajet lebih..buat lontong kuah lodeh.

yang ni kan kalau bijak..pilih menu nasi lemak, nasi impit kuah kacang.

Hurmmm sesuai sangat  dgn lontong kuah lodeh. Sebab dah ada sambal. Dah ada nasi impit. And dah ade kuah kacang. Join kan semua. 4 in 1 gitu.

bijak bijak


3) ada jugak yang buat menu tambahan kuih muih atau buah-buah untuk memeriahkan meja. Macam aku buat roti jala kuah durian.

4) kalau ada bajet lebih..boleh la hidang sate. Kalau ada sate..ini menu pertama orang terkam. Percaye la. Orang datang awal untung la dapat makan sate. Orang datang lambat dapat tengok lidi sate je lah. Hihihi :)


5) last sekali hidangkan kuih raya. Dua tiga jenis dah cukup..ending orang cari kuih raya jugak. Atau kuih raya dah good bye hidangkan kek. Kek bodo je contoh butter kek. Potong kecik-kecik. Takat tetamu nak rase je.

Kecuali kalau korang letak kek red velvet secret resipi tak cukop beb. Aku je dah sebelah kek..muaaahhhaha.

6) air pulak menarik kalau buat dua jenis air. Air sejuk dan panas. Jangan lupa sediakan mineral water.

air sejuk buat sirap dah. Sirap sesuai dengan semua jenis menu.

Bajet lebih? Buatlah fruits cocktail..cendol ke..yg ni dua mangkuk utk aku...tak pandang air lain dah.



Rasanye semua tu dah ok kot. Yang penting kena pandai pilih menu yang menarik supaya tetamu berselera dan makan hingga habis dan tak membazir.

Nota ** menu aku sebut kat atas tu untuk tetamu kuantiti dalam 50 orang dan ke atas. Kalau jemputannya sikit pilihlah satu menu yang berat atau berkuah.

Selamat ber-open house. Pilih menu yang menyelerakan okay. Pilihan di tangan anda.










No comments:

Post a Comment