Thursday, March 26, 2015

Resepi acar buah

Resepi dan gambar acar buah dari google



Bahan-bahan:

  • 500 gm buah-buahan campur (kismis hitam atau kuning,prune,aprikot,mangga jeruk,kurma dan lobak asin..potong kecil)  atau jeruk buah
  • Belimbing kering (belimbing buluh yang telah dijerukkan dan di jemur sampai kecut)
  • Jeruk limau

Bahan Mesin Halus :

  • 500 gm bawang kecil
  • 10 ulas bawang putih
  • 10 cm halia
  • 100 gm cili kering
  • 3 sudu besar rempah kari ikan [goreng tanpa minyak]
  • 500 gm minyak
  • 500 gm gula pasir
  • 1 botol kecil cuka
  • 1/2 cawan bijan [goreng tanpa minyak]
  • sedikit garam jika suka


Cara-cara membuatnya: 

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan sehingga wangi dan garing dan naik minyak.
2. Masukkan gula dan cuka dan biarkan reneh sehingga naik minyak lagi.
3. Masukkan semua buah campur dan cili api jeruk dan masakkan lagi sehingga naik minyak dan pekat.4. Sejukkan baru dimasukkan dalam bekas kering.
5. Bila nak hidangkan baru taburkan bijan.


No comments:

Post a Comment